PRINCES KRAFNE: Tako lagane i ukusne, mame izgledom i mirisom...



Kada pravite princes krafne, počnite od kreme, jer njoj treba vremena da se dobro ohladi prije filovanja.

Sastojci:

Krema:
  • 400 ml mlijeka,
  • 3 jaja,
  • 6 kašika šećera,
  • 4 kašike brašna

Tijesto:
  • 3 jaja,
  • 80 ml ulja (ili 80 gr margarina),
  • 150 gr brašna,
  • 100 ml vode




Priprema:

Krema:
Mikserom izmutiti 200 ml mlijeka i 3 žumanca, a onda dodati 4 velike kašike brašna. Bjelanca posebno umutiti u čvrst snijeg.
Za to vrijeme drugih 200 ml mlijeka staviti u šerpu da provri, dodati 6 velikih kašika šećera.
Kad mlijeko provri i šećer se u njemu otopi, skloniti sa ringle, usuti u njega ona prethodno umućena žumanca sa mlijekom i brašnom...
Vratiti na ringlu stalno miješajući na umjerenoj temperaturi sve dok se krema ne zgusne.
Kad se krema malo prohladi lagano u nju umiješati umućen snijeg od bjelanaca i ostaviti na hladnom mjestu da se dobro ohladi.

Tijesto:
U šerpu stavimo da provri 100 ml vode + 80 ml ulja (ili 80 gr margarina), a onda dok vri ubaciti 150 gr brašna. Skloniti sa ringle i brzo snažno miješati da se masa ujednači i da počne da se odvaja od dna šerpe.
Ostavimo da se prohladi nekih 10-15 minuta, a onda dodajemo jaja. I to prvo jedno jaje dobro umiješamo u tijesto sve dok se potpuno ne upije i ne izmiješa sa ostalim sastojcima. Tek onda dodajemo drugo jaje, pa opet miješamo, da se masa ujednači. I na kraju treće jaje isto kao i prva dva.
Dodavanje jaja je u stvari najteži dioo, jer treba dugo miješati da se sve ravnomjerno rasporedi.
Tek kad su sva tri jaja umiješana, uključimo rernu na 250 stepeni da se ugrije i na tepsiji izlivamo tijesto kao uštipke veličine oraha.

Ja sam se potpomogla kesom, može se raditi i poslastičarskim špricom, a možete i kašikom, važno je da budu približno iste veličine da bi se jednako ispekle!



Tepsiju stavljamo u vrelu rernu, ostavimo 5-10 minuta i onda smanjimo na 200 pa onda i na 150, sve u malim vremenskim razmacima.

Treba im oko pola sata da se ispeku, i kada su rumene, isključimo rernu, ali ih ne vadimo sve dok se temperatura u rerni dobro ne spusti, praktično, da se prosuše još malo...

Kad ih izvadimo iz rerne, režemo ih na pola rebrastim nožem, filujemo rashladjenim filom i posipamo šećerom u prahu.

Izvor: Doznajemo.com



Objavi komentar (0)
Noviji Stariji