Uspijeva svaki put: 7 jednostavnih trikova za najbolje tijestoDa li vam se desilo da tijesto neće da naraste? Ili je baš kad ste imali goste vaša pogača u rerni ispucala. Štrudla je bila pečena odozgo, ali ne i odozdo?
Evo nekoliko trikova koji će pomoći da vaših ruku djelo bude baš kao iz najboljeg restorana ili kao sa slike vašeg omiljenog kuhara:

1. Prije nego što počenete praviti tijesto, izvadite maslac i jaja iz frižidera i držite ih neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

2. Pripremite i izmjerite sve neophodne sastojke prije nego što počnete mijesiti tijesto.

3. Pridržavajte se recepta i nemojte improvizirati. Za razliku od kuhanih jela, specijaliteta s mesom, čorbi i salata gdje možete dodati nešto novo ili promjeniti količinu sastojaka, tijesta su rezultat egzaktnih kemijskih procesa i tu nema mjesta nikakvim eksperimentima.

4. Ne pretjerujte sa količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da tijesto naraste previše i pukne.

5. Nemojte praviti zalihe praška za pecivo i kvasca, jer vremenom gube svojstva.

6. Tijesto stavljajte uvijek u zagrijanu rernu, jer sva tijesta sa praškom za pecivo i kvascem to “traže”. Prilikom spajanja vlažnih i suhih sastojaka dolazi do kemijske reakcije i tijesto odmah počinje rasti. Sačekajte 10 do 15 minuta od trenutka kada rerna dostigne željenu temperaturu i onda stavite tijesto u nju.

7. Rešetku postavite na sredinu, kako bi se tijesto ispeklo podjednako odozgo i odozdo.

Izvor: Recepti365.comObjavi komentar (0)
Noviji Stariji