ČOKOLADNA FANTAZIJA: S čak tri vrste čokolade - tamnom, mliječnom i bijelom



Ova čokoladna torta priprema se s čak tri vrste čokolade: tamnom, mliječnom i bijelom čokoladom. Sve tri se savršeno nadopunju i sljubljuju sa sočnim čokoladnim biskvitom.

Sastojci:

Za biskvit:
  • 5 jaja,
  • 12 dag šećera,
  • 5 žlica brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • 20 dag margarina ili maslaca,
  • 20 dag čokolade za kuhanje
Ta ganache kreme:
  • 1 l vrhnja za šlag,
  • 200 g tamne čokolade za kuhanje,
  • 100 g mliječne čokolade,
  • 100 g bijele čokolade





Priprema:

Biskvit:

Odvojiti žumanjke i bjelannjke. Otopiti uz miješanje posebno margarin i posebno čokoladu natrganu na kockice.
Mali trik za otapanje čokolade: Natrganu čokoladu ubacite u vrećicu za zamrzavanje i uronite u vrelu vodu, sačekajte par minuta i čokolada će se otopiti a da niste isprljali niti jednu posudu. Nakon toga jednostavno vrećici odrežite vršak škarama i istisnite čokoladu!

Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šečerom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, otopljeni margarin i otopljenu čokoladu.

Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.

Izliti u namašćen i pobrašnjen okrugli lim za torte i peći u pećnici na 175 °C 45 minuta. Bolje bi bilo da je lim što većih dimenzija jer će u protivnom biskvit biti malo predebeo kad se ispeče. Također kolač možete peći u četvrtastom limu i pripremiti ga kao obični kremasti kolač koji će se nakon hlađenja rezati na kocke.

Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1,5 dl kipućeg mlijeka.

Čokoladni preljevi (ganache kreme):
Najprije pripremite ganache kremu od tamne šokolade. U lončiću zagrijati 500 ml vrhnja za šlag pa u njemu otopiti natrganu tamnu čokoladu za kuhanje. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva, ponekad dobrih 10-15 minuta.
Vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
Tortu s prvim preljevom dobro ohladiti sve dok se krema ne stvrdne.
Tada istim postupkom napravite ganache kremu od 100 g mliječne čokolade i 250 ml vrhnja za šlag, prelijte ga preko tamnog preljeva pa opet tortu ostaviti na hladnome dok se ne stvrdne i taj sloj.

I na kraju opet istim postupkom pripremiti ganache od 100g bijele čokolade i 250 ml vrhnja, izliti i njega preko torte i opet dobro rashladiti, ovaj put preko noći.

Tek kad je torta potpuno rashlađena odstraniti stranice kalupa za tortu i po želji tortu ukrasiti šlagom.

Napomena: Ako (npr. zbog žure) ne čekate da se svaki pojedini sloj dovoljno ohladi, dobit ćete ‘mramornu’ strukturu, kao na slici. To, dakako, neće pokvariti okus torte, ali će vizualni dojam biti nešto lošiji.

Izvor: coolinarika.com



Objavi komentar (0)
Noviji Stariji