MRAMORNI KOLAČ: Starinski recept za koji vam ne treba "brdo" sastojaka


Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 30 dag oštrog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 jušne žlice kakaa
  • 2 jušne žlice ruma
  • krušne mrvice
  • malo maslaca za mazanje kalupa

Priprema:

  1. U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
  2. Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.
  3. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.
  4. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.
  5. U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.
  6. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.
  7. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.
  8. Kalup po vlastitoj želji namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite 'rebra' tj. nabore.
  9. Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim vilicom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizualno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.
  10. Stavite prvo žlicu svijetle, pored nje žlicu tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti žlicu tamne, a na tamnu smjesu žlicu svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. Na kraju uzmite vilicu i povežite smjese tako što ćete vilicu uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.
  11. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.

Recept: zadovoljna.hr | Foto: Freepik
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji