PODLOGA ZA REZANJE: Drvena ili plastična, koja je bolja?



Iako se kulinarski stručnjaci slažu u tvrdnji da je kuhinjski nož najvažniji alat svakoga tko se kuhanjem bavi profesionalno ili iz hobija, ne manje važan "suradnik" je i podloga za rezanje.

Koja je pak bolja, plastična ili drvena, također se već dugo raspravlja, a o najnovijim znanstvenim saznanjima nedavno je pisao i Huffington Post.

Dugoročno, ipak drvo

Mnogi smatraju da su sve podloge jednake i ne pridaju veliku pozornost njihovom materijalu i veličini, no značaj im je veći nego što se misli. Ipak, suprotno od raširenog mišljenja, plastične podloge nisu značajno sigurnije i zdravije od onih drvenih. Neke su studije čak pokazale da, dugoročno, drvo može biti više preporučljivo. No, na štetu tog materijala idu mišljenja da su zbog porozne površine drva, ipak plastične podloge otpornije na bakterije. No, pritom se ne uzimaju u obzir udubine koje plastične podloge dobivaju svakodnevnom upotrebom, upozoravaju znanstvenici.

Prema novim istraživanjima Sveučilišta u Kaliforniji, drvene podloge za rezanje sadrže manje bakterija salmonele nego one plastične. Na drvenim podlogama bakterije su potonule "duboko ispod površine daske za rezanje te se nisu razmnožile i izumrle su," ističu znanstvenici. Plastične podloge su pak sigurne dok su nove, no one oštećene i korištene mogu zadržati bakterije koje je kasnije teško isprati i u stroju za pranje posuđa.

Pranje vrućom vodom

Budući da se o ovoj dilemi još uvijek vode brojne rasprave, stručnjaci preporučuju rezanje sirove peradi i drugog mesa na drvenim podlogama. Ujedno, jednu podlogu za rezanje treba koristiti za svježe namirnice i kruh, a drugu za sirovo meso, perad ili plodove mora kako bi se spriječilo kontaminiranje hrane koja ne zahtijeva termičku obradu.

Za održavanje svih podloga preporučuje se njihovo pranje vrućom vodom s deterdžentom nakon svake upotrebe te ispiranje čistom vodom i sušenje na zraku ili brisanje čistim papirnatim ručnicima. I plastične i deblje drvene, ali i staklene podloge mogu se oprati u perilici. I drvene i plastične podloge pak, nakon nekog vremena, kad njihovo održavanje postane gotovo nemoguće, treba zamijeniti.

Izvor: glasistre.hr
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji