TIRAMISU: Originalni recept, za pripremu vam treba samo 20 minuta


Iako uživa ogromnu popularnost u cijelom svijetu ovaj talijanski desert nema tako dugu povijest. Ipak, nema preciznog i pouzdanog podatka kada i gdje je prvi put napravljen. Oko njegovog porijekla stvorile mnoge legende, svojataju ga sve regije Italije... Ali to nas ne priječi da napravimo pravi talijanski tiramisu i uživamo u njemu!

Sastojci:


  • 4 jaja
  • 500 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu
  • 250 g piškota
  • 2 dl jake slatke kave
  • 2 dl marsale (ili 1 dl ruma)
  • 100 g kakaa za dekoraciju

Sastojci:


1. Odvoje se žumanjci od bjelanjaka. U žumanjke dodamo prstohvat soli i šećer dok se smjesa ne zapjeni i pobijeli (ako ne koristite šećer u prahu pod prstima se više ne smiju osjećati zrnca) . U smjesu dodajte mascarpone i umješajte sve skupa dok ne postane kompaktno - po mogućnosti ne mikserom nego kuhačom. U drugoj posudi istucite bjelanjke opet uz prstohvat soli. Čim pjena postane kompaktna treba stati kako se poslije tiramisu ne bi razlijevao (da se ne pretuče bjelanjak). Zatim kuhačom nježno umiješamo pjenu od bjelanjka u, od prije dobijenu smjesu, dok se ne dobije kompaktna masa. Time je krema gotova.

2. U većoj posudi (da piškote stanu u nju) pomiješamo kavu (ohlađenu) i marsalu (rum). Pripremimo posudu u kojoj ćemo slagati Tiramisu. Piškote umočite u mješavinu kave i marsale na par sekundi, ne više jer se raspadaju, i slažite u pripremljenu posudu. Nakon što ste složili cijelo dno, sve premažite kremom. Zatim ponovlajjte postupak sve do vrha posude.

3. Za kraj stavite kakao u malo sito i raspršite kakao po cijeloj površini kreme. Slobodno stavite više kakaa jer on idealno ujednači tiramisu.

4. Tako pripremljen tiramisu stavite u frižider da se ohladi na par sati.
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji