KAKO SE KISELI KUPUS? Ovo je provjeren recept s kojim ne možete pogriješiti!



Postoji mnoštva recepata i varijacija, uz svaki ide preporuka i tvrdnja da je najbolji. Mi ovdje donosimo isproban recept, kiseli kupus koji se po njemu napravi veoma je ukusan.





Evo kako ide priprema kiselog kupusa:

- Čvrste glavice kupusa ostaviti da odstoje nekoliko dana.

- Ukloniti stare i oštećene vanjske listove.

- Oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice (korijen), ali ne do listova. Dio korijena, ipak je potrebno ostaviti.

- U posebnoj posudi pomiješati morsku sol (prema nekim mišljenjima, morska sol je bolja za kiseljenje kupusa) sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama kupusa. Manje glavice potrebno je razrezati po pola, pa ih natrljati solju.

- Sve slagati u plastičnu posudu (kacu, bure, badnjicu), a praznine između cijelih glavica popunjavati polovinama, a zatim sve posuti preostalom mješavinom soli i papra, pa dodati komade korijena hrena.

- Na kupus onda treba staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi (kamen, plastične boce ispunjene vodom...).

- Nakon toga, kacu treba ispuniti vodom, i to polagano, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.

- Na mrežaste kolute zatim staviti kamen ili druge utege, te posudu prekriti najlonskom folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.

- Prvih nekoliko dana potrebno je kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.

- Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu. Slana voda, rasol, u kojoj stoji kupus, ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita svojstva, osobito za poboljšanje probave. Osim probave, rasol je vrlo važan sutradan nakon uzimanja prevelike količine alkohola. Važno je podsjetiti da se kupus vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvara. Kupus ukiseljen na ovaj način, nije potrebno prati prije upotrebe.

Izvor: Tolisa.info




Objavi komentar (0)
Noviji Stariji