BRZI HLJEB KOJI SE NE MIJESI: Ako ste mislite da to nije moguće...



O hljebu koji se ne mijesi sigurno ste čuli. Ispadne fin, ukusan, hrskave kore..., ali recept ima i jednu veliku manu - postupak pripreme traje jako dugo, zato što se tijesto mora dizati najmanje 12 sati. Međutim, postoji i druga varijanta, puno brža, uz koju ćete pečen hljeb imati za nešto više od dva sata. Evo tog recepta:

Sastojci:

  • 675 g brašna,
  • 550 ml tople vode,
  • 7 g suhog kvasca,
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica šećera






Priprema:

U manju zdjelicu staviti 125 ml vode, kašičicu šećera i suhi kvasac. Izmiješati i ostaviti da nadođe.
U veću posudu staviti brašno i 2 kašičice soli. Izmiješajte, dodajte nadošli kvasac i sa viljuškom počnite da sjedinjujete brašno sa vodom, dodajući vodu po malo.
Kad ste utrošili svu vodu sve dobro sjedinite, tijesto će bitzi jako ljepljivo.
Istresite ga na radnu površinu, pobrašniti dno posude vratite tijesto nazad i pobrašniti ga i odozgo. Pokrijte sa providnom folijom i ostaviti da raste oko sat i po vremena.
Uključiti rernu na 250 °C. U jednu tepsiju sipati oko litar vode i staviti na donju rešetku da se voda zagrijava zajedno sa rernom.
Naraslo tijesto istresti na pobrašnjen papir za pečenje. Podijeliti tijesto na dva dijela i pomoću vrlo malo brašna oblikovati u dvije veknice.
Veknice zasjeći gore oštrim nožem i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na pleh u kome ćete peći.
Staviti u rernu i peći deset minuta zajedno sa tepsijom u kojoj je voda. Zatim izvaditi tepsiju sa vodom i peći još 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobijete lijepu rumenu koricu.
Ohladite na žici i poslužite.

Izvor: coolinarika.com
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji