Napravite domaće lisnato tijestoLisnato se tijesto koristi za mnoga slana i slatka jela. Od sasvim jednostavnih namirnica, ponešto složenijom metodom izrade, nije ga teško napraviti kod kuće, a odlično je što ga možete pripremiti i zamrznuti do neke prilike kad će vam zatrebati.

Ako još niste probali ili ste probali a rezultat nije baš u skladu s očekivanjima, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. Vjerujemo da ćete rezultatom biti zadovoljni i da ćete ovaj recept uvrstiti u svoju zbirku najdražih i najvažnijih recepata!

Sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 750 g margarina,
  • 5 dl hladne vode,
  • 2 žličice soli
Priprema:

Istopiti 150 grama margarina i ostaviti da se ohladi, ali da se ne stegne ponovo. Izmiješati brašno i sol, dodati margarin i hladnu vodu i umjesiti tijesto.
Oblikovati tijesto u loptu, zatim na lopti napraviti nožem križ, zarezujući u dubinu od 1 cm.
Uviti u foliju ili staviti u najlonsku vrečicu i staviti u frižider da odstoji 30 minuta.
Ostalih 600 grama margarina razraditi i oblikovati kvadrat debljine 2 santimetra. Vratiti u frižider da se ponovo stegne.
Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti samo krajeve tijesta, sredinu ostaviti debelu, napraviti oblik kao cvijet. Na tako oblikovano tijesto stavti margarin pa tijesto preklopiti kao pismo.
Malo rastanjiti tijesto i vratiti ga u frižider na još 30 minuta.
Kad ga izvadite, staviti ga na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite u oblik pravokutnika. Prevući jedan kraj do sredine, pa drugi preko njega, tako da ispadnu 3 sloja.
Tijesto ponovo vratiti u frižider na pola sata.
Postupak ponoviti još tri puta na isti način i svaki put tijesto držati u frižideru 30 minuta.
Ako pravite kiflice od ovog tijesta, obavezno ih prije uvijanja premažite umućenim jajetom da ne izgube oblik prilikom pečenja.
Premažite i ponovo kad napravite oblik zatim, ako želite, pospite sezamom.
Oblike i nadjev kiflica birajte prema želji i ukusu. Naravno, ako je radite sa slatkim nadjevom, nećete kiflice posipati sezamom.
Peći na 200 °C oko 25 minuta.

Izvor: Oklagija.rs
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji