Mala povijest kuhanja: "Nova zagrebačka kuharica" Marije Kumičić iz 1889.



Zagrebačka kuhinja se zaista može pohvaliti mnogim tradicionalnim jelima. I ne samo zagrebačka kuhinja – bogatstvo tradicionalnih jela nalazimo u svakom djeliću Lijepe naše.

Do danas su tiskane brojne kuharice u kojima su sačuvani brojni naši recepti, ali vjerujem da će većina prije posegnuti za maminim i bakinim starim bilježnicama s receptima, nego za kuharicama.

No, svejedno, znate li koja je kuharica bila jedna od prvih na području grada Zagreba? "Nova zagrebačka kuharica" naše spisateljice Marije Kumičić. Prvo izdanje izašlo je 1889. godine, a kuharica je predstavljala pravu malu revoluciju među kuharicama, budući da je napisana na hrvatskom jeziku te su nazivi jela prevedeni s njemačkog na hrvatski jezik:

"Naše domaćice i kuharice služile su se do sada obično njemačkom kuharicom…" ("Nova zagrebačka kuharica", 1889.).

Nekoliko godina poslije izašlo je i drugo izdanje kuharice te drugo dopunjeno izdanje. Danas rijetki posjeduju "Novu zagrebačku kuharicu", pogotovo prvo izdanje, međutim, možete ih naći na raznim internetskim stranicama koje se bave prodajom, a ako imate sreće možda i u nekom antikvarijatu. Također, mnoge knjižnice u gradu Zagrebu imaju poneko izdanje i u svojim čitaonicama.

Na prvim stranicama "Nove zagrebačke kuharice" pronaći ćete reklamu za Dukat, zatim sadržaj od nekoliko strana sa stotinama recepata – od juha za bolesne, preko recepata s mesom, mnogo slastica od jaja, tijesta s maslacem, sladoleda, recepata za pürée (ne samo od krumpira), hladna i topla pića … Kuharica ima i dio "O hrani" te "Probava jela" – u kojem piše koliko sati pojedinom jelu treba da se probavi. Tamo možete pročitati da kuhanoj riži treba jedan sat, a kuhanoj mrkvi i kelju tri sata i petnaest minuta da se probave. Također ima koristan dio "O postavljanju i prekrivanju stola".



Osim toga, drugo izdanje kuharice moglo se pohvaliti sa 170 slika, s dodatkom "Slaganje ubrusa" te "Jestvenikom". "Jestvenik" sadržava jela po mjesecima, odnosno godišnjem dobu, što je zagrebačkim domaćicama trebalo olakšati "smišljanje što kuhati danas, a što sutra".

Za kraj prepisujemo jedan kratki i slatki recept koji je listajući drugo izdanje "Nove zagrebačke kuharice" zapeo za oko:

Zviezdice od čokolade

Načini snieg od 2 bielanjca, k tomu dodaj 25 dekagrama fina šećera, 10 dekagrama brašna i 5 dekagrama čokolade. Ovo tiesto razvaljaj, kalupom izreži zviezdice i peci na limu voskom namazanom.

Dobar tek!

Izvor: zagrebonline.hr
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji