AJVAR: Pravi domaći, po receptu naših baka



Kao i za svako drugo popularno jelo, i za ajvar postoji praktički bezbroj različitih recepata. Gotovo da se može reći da ga u svakoj kući pripremaju drugačije. Ipak, svi oni se mogu svrstati u dvije kategorije - ajvar bez patlidžana i s patlidžanom. Ovdje donosimo recept bez patlidžana, a na našem portalu možete naći i varijantu s patlidžanima.

Sastojci:

  • 30 kg crvenih paprika,
  • 1 litar ulja,
  • 200 ml octa,
  • 1/2 kesice konzervansa,
  • so

Priprema:


Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublju posudu (dok su vrele) koja obavezno mora biti poklopljena kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Paprike oguliti, očistiti od sjemenki i samljeti.

Ulje dobro zagrijati u širokom loncu, pa dodati samljevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugo, dugo uz miješanje. Prvo miješati povremeno dok ajvar ne proključa, a zatim neprekidno.

Pred kraj kuhanja dodati ocat i konzervans.

Ajvar je gotov kada počne ostajati jasan trag od varjače kojom se miješa po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust.

Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 °C da se zapeče.

Prije zatvaranja tegli dobro zagrijati oko 200 ml ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči". Zatvoriti tegle poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

Napomene:
Jako je bitno dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već dugo kuhati.
Lonac u kojem se kuva ajvar treba biti što širi, jer se u tako brže skuha.
Poklopce tegli možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično djeluje protiv kvarenja ajvara.
So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuhanja.
Objavi komentar (0)
Noviji Stariji