CRÈME BRULÉE: Desert koji će izazvati eksploziju okusa u vašim ustimaMnogi su uvjereni da je creme brulée (krem brule) nastao u Francuskoj, ali postoje zapisi recepta pod nazivom "La creme de Catalogne" koji je nastao u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Međutim Francuzi, Englezi i Španjolci se još uvijek spore oko toga , čiji je ovo desert. Bilo čiji da je, osvojit će vas na prečac i izazvati eksploziju okusa u vašim ustima. Krema sa mirisom vanilije, hrskavi karamel, pri svakom zalogaju pružaju nezaboravni užitak!

Za pripremu ovof finog deserta nije potrebno puno namirnica, a priprema se i brzo i lako.

Sastojci:


  • 10 žumanaca,
  • 100 g šećera,
  • 700 ml slatkog vrhnja (30 posto masnoće),
  • 240 ml mlijeka,
  • 4 kašika maskarpone sira (može i bez njega),
  • burbon vanilija (2 mahune),
  • malo smeđeg šećera
Priprema:


Žumanca umutite sa šećerom, dodajte maskarpone.
Sjedinite slatko vrhnje i mlijeko, dodajte burbon vaniliju i stavite da provri.
Kada smjesa mlijeka i vrhnja bude mlaka, uzmite dvije kutlače i sipajte u žumanca, pa dobro promiješajte da kasnije prilikom kuhanja se ne bi stvorile grudice.
Kada smjesa mlijeka i vrhnja provri, smanjite temperaturu, izvadite mahune burbon vanilije, zatim iz mahuna izvadite zrnca pa ih ubacite u smjesu, a nakon toga postepeno dodajite žumanca, uz neprestano miješanje.
Kuhajte na tihoj vatri par minuta dok krema ne počne da se zgušnjava pa sklonite sa vatre.
Smjesu sipajte odmah u male posude od keramike i rasporedite ih u veći pleh koji ćete do pola napuniti vodom.
Pleh stavite u rernu na 120 °C 60 minuta, ako je obična tradicionalna rerna, ako imate rernu sa ventilatorom na onda 50 minuta na 110 °C.
Kada se krema malo prohladi stavite je obavezno u frižideru da bi se formirala (stegla), barem 2 sata.
Nakon toga pospite smeđim šećerom, a šećer zatim karamelizirajte. To možete napraviti uređajem napravljenim baš za tu namjenu, a ako ga nemate, onda šećer karamelizirajte u rerni, tako što ćete uključiti program koji grije samo gornju stranu.

Izvor: Mes folies culinairesObjavi komentar (0)
Noviji Stariji